Transitievergoeding en belasting

Indien u binnenkort wordt ontslagen ontvangt u een transitievergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is hangt onder anderen af van uw leeftijd, het genoten salaris en het aantal jaren dat u in dienst bent. De hoogte van uw transitievergoeding kunt u hier berekenen.

 

De transitievergoeding is bedoeld voor het volgen van outplacement (ofwel de begeleiding en bemiddeling naar een nieuwe baan door een outplacementbureau), scholing of begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap. Soms wordt er naast een transitievergoeding ook een bedrag voor het volgen van een opleiding uitgekeerd.

 

De transitievergoeding is eigenlijk een nieuwe term voor de oude ontslagvergoeding. Het is een bedrag dat bruto beschikbaar komt. Indien het bedrag gebruikt wordt voor outplacement en/of opleiding betaalt u geen belasting wanneer de wekgever de kosten voor zijn rekening neemt. Wanneer u de transitievergoeding niet gebruikt voor het inkopen van outplacement of scholing betaalt u daar inkomstenbelasting over.
De belastingdienst ziet de transitievergoeding in dat geval als (extra) inkomen. Meestal houdt de werkgever de belasting al in en wordt de transitievergoeding netto aan de ontslagen werknemer overgemaakt.

 

In de praktijk zien we vaak dat de transitievergoeding niet alleen gebruikt wordt voor outplacement. Zeker wanneer het om een hoog bedrag gaat is er geld over of is het bedrag wat de werknemer aan outplacement kwijt is een fractie van de totale transitievergoeding. Daarom wordt het bedrag voor outplacement vaak los genoemd in de vaststellingsovereenkomst en dient het outplacementbureau een factuur voor het outplacementtraject voor een bepaalde datum aan de werkgever van de werknemer te versturen. Het apart betalen van de transitievergoeding en het bedrag voor outplacement pakt ook voor de werknemer fiscaal voordeliger uit omdat de kosten hiervoor niet langer meer aftrekbaar zijn voor particulieren.

 

Een rekenvoorbeeld

Stel dat u € 30.000,- aan transitievergoedeing uitgekeerd krijgt en in het hoogste belastingtarief valt dan houdt u daar € 14.415,- netto aan over.

Wanneer de kosten voor outplacement bijvoorbeeld € 4.235,- (incl. BTW) bedragen en u deze als werknemer zelf betaald heeft wordt het netto bedrag € 10.180,-. Indien de kosten voor outplacement van de transitievergoeding worden afgetrokken door de werkgever heeft u recht op een brutobedrag van € 25.765,- (€ 30.000,- min € 4.235,-) en betaalt u € 13.140,15 belasting (51,95% van € 25.765,-). Het netto bedrag wordt dan € 12.624,85 (€12.624,85  min € 10.180), een netto voordeel van € 2.444,85 (!).

 

Scholingskosten wel aftrekbaar

Scholingskosten blijven wel aftrekbaar voor particulieren. Deze kunt u eventueel vanuit uw netto transitievergoeding betalen. Ook is het mogelijk om de scholingskosten die deel uitmaken van een outplacementtraject af te trekken.

 

Meer weten? Informeer naar de mogelijkheden en bel 088-033 30 08 of vul ons contactformulier in.

  Contact & informatie

  Wilt u meer informatie over outplacement, onze brochures bestellen of een vrijblijvende afspraak inplannen voor een oriënterend gesprek op één van onze locaties, via Teams, Facetime, Whats App of telefonisch?

  Bel met 088-033 30 08 of vul hier uw gegevens in en wij bellen of mailen u zo snel als mogelijk is terug.

  Naam *

  E-mail *

  Telefoon

  Bel mij terug

  Uw bericht *