Wat is outplacement en hoe het uw reputatie als werkgever kan redden

 

Investeren in outplacement. Waarom zou je dat als werkgever doen?

Ontslag kan verwoestend zijn. Voor een werknemer is het niet alleen derving van inkomen, hij (of zij) verliest ook een identiteit en een gemeenschap van collega’s. Je zorgen maken over de logische volgende stap kan overweldigend en slopend zijn.

 

Ook voor werkgevers is het loslaten van werknemers een vervelende ervaring. U kunt echter stappen ondernemen om het ontslag van uw werknemer zo positief mogelijk te laten verlopen. Een waardige beëindiging waarbij u uw werknemer outplacement aanbiedt helpt de medewerker een stap voorwaarts te zetten in het volgende hoofdstuk van zijn of haar loopbaan.

 

In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen outplacement en waarom u het aan werknemers zou moeten aanbieden.

 

Wat is outplacement en waarom zouden bedrijven erin moeten investeren?

Outplacement biedt ondersteuning aan medewerkers bij het vinden van nieuw werk. Outplacement kan zaken omvatten als het maken van een cv, advies over het zoeken naar een baan, sollicitatietraining, persoonlijke coaching en loopbaanadvies.

 

Maar waarom zou u als werkgever investeren in het helpen van mensen die niet langer uw werknemers zijn? Het gaat om meer dan alleen uw vertrekkende werknemers. Het gaat ook om de reputatie en het imago van uw bedrijf, en de medewerkers die overblijven.

 

Met outplacement helpt u uw werknemers

Outplacement biedt een focus voor werknemers die geraakt zijn zijn door een ontslag. Of u uw personeel nu hebt gewaarschuwd dat ontslag dreigt of niet, de finaliteit van die laatste dag en de onzekerheid van in ieder geval tijdelijke werkloosheid is een schok voor iemands psyche. Door hen direct outplacementdiensten aan te bieden, geeft u hen een reddingsboei in die zee van onzekerheid, iets tastbaars om op te focussen dat meteen echte waarde zal geven. Meer daarover:

 

 • Outplacement stelt ontslagen werknemers in staat om sneller door te gaan naar de volgende fase in hun professionele leven. Je geeft ze de tools om hun passies te definiëren, hun volgende stappen te sturen en meestal sneller opnieuw aangenomen te worden dan wanneer er geen outplacement zou zijn.

 

 • Outplacementbegeleiding is van onschatbare waarde, zeker voor mensen die al een tijdje niet gesolliciteerd hebben. Als u werknemers met langdurige dienstverbanden moet ontslaan, is het zeer waarschijnlijk dat ze niet op de hoogte zijn van de nieuwste trends op het gebied van banen zoeken.

 

 • Outplacement versnelt het zoeken naar werk en goed outplacement ondersteunt ook mensen met moeilijkere overgangen. Het is essentieel om mensen met meer uitdagende zoekopdrachten te ondersteunen, niet alleen de mensen die het snelst in nieuw werk belanden. Het veranderen van bedrijfstak kan bijvoorbeeld moeilijk en tijdrovend zijn.

 

 • Wanneer mensen hun baan verliezen, kan een lager inkomen een belangrijk punt van zorg zijn. Gelukkig is outplacement gratis voor werknemers. Werkgevers betalen immers voor deze diensten.

 

 • Sollicitatiegesprekken voor een nieuwe baan kunnen zenuwslopend zijn. Outplacementcoaches helpen mensen bij de voorbereiding door antwoorden op veelvoorkomende en moeilijke vragen door te nemen.

 

 • Het verliezen van een baan kan de aanzet zijn voor een loopbaanverandering. Als mensen hun focus willen verleggen, kunnen outplacementdiensten hen helpen meer te leren over hun talenten en passies, zodat ze zelfverzekerd het juiste carrièrepad kunnen kiezen.

 

 • Iedereen weet dat netwerken een belangrijk onderdeel is van het vinden van een nieuwe baan, maar hoe doe je dat precies? Outplacementdiensten bieden begeleiding en omarmen de meest effectieve netwerkstrategieën.

 

 • Positieve bekrachtiging. Als werknemers hun baan verliezen, kunnen zij zich angstig voelen. Een zoektocht naar een baan kan ervoor zorgen dat ze zich depressief voelen. Met outplacement is er altijd een klankbord waaraan mensen hun zorgen kunnen uiten om vervolgens weer een boost van positieve feedback te krijgen.

 

 • Als klankbord om mensen te helpen hun zorgen te uiten en je vervolgens een boost van positieve feedback te geven, zodat je de prijs in de gaten kunt houden.

 

Door ervoor te zorgen dat uw vertrekkende medewerkers zich onmiddellijk concentreren op hun carrière, in plaats van op hun frustraties over het loslaten, vermindert u de negatieve impact op uw sociale reputatie aanzienlijk.

 

Hoe? Tegenwoordig klagen ontevreden werknemers die boos zijn over een ontslag niet alleen tegen vrienden en familie. Ze posten op sociale media en richten daarbij tastbare schade toe aan uw onderneming. En vergis u niet, als u een toptalent probeert aan te trekken, zijn die slechte recensies en commentaren op sociale media van belang. Uit onze onderzoeken blijkt dat de juiste aanpak van outplacement de reputatieschade aanzienlijk vermindert.

 

Het gaat bij investeren in outplacement niet alleen om de werknemers die u ontslaat. Het gaat ook over degenen die blijven. Ontslagen veroorzaken veel angst bij medewerkers die wel blijven en zich afvragen of zij de volgende zijn. Wetende dat hun collega’s hulp hebben gekregen bij het vinden van een nieuwe baan, helpt veel om die angsten weg te nemen. En het zorgt ook voor loyaliteit als ze zien dat u als werkgever begaan bent met ontslagen medewerkers.

  Contact & informatie

  Wilt u meer informatie over outplacement, onze brochures bestellen of een vrijblijvende afspraak inplannen voor een oriënterend gesprek op één van onze locaties, via Teams, Facetime, Whats App of telefonisch?

  Bel met 088-033 30 08 of vul hier uw gegevens in en wij bellen of mailen u zo snel als mogelijk is terug.

  Naam *

  E-mail *

  Telefoon

  Bel mij terug

  Uw bericht *

   

  Deskundig advies van Werkcontact

  Wanneer u besluit te investeren in outplacement, is het belangrijk om medewerkers te helpen het meeste uit de service te halen. Hier is wat advies om uw vertrekkende werknemers te geven om het voordeel van outplacement dat u hen biedt te maximaliseren:

   

  • Doe net alsof je je eigen geld uitgeeft. U wilt zoveel mogelijk van uw outplacementpakket gebruiken, dus doe net alsof u het heeft gekocht. Outplacement is maatwerk en je hebt niet alles nodig wat een outplacementbureau aanbiedt. Hiermee zorg je er tevens voor dat de kosten van outplacement niet onnodig oplopen.

   

  • Beschouw uw coach als een vertrouwde, goed geïnformeerde vriend. Je coach kan je met alles helpen, van het schrijven van je cv en sollicitatiebrief tot het onderhandelen over salaris en het omzetten van sollicitatiegesprekken in aanbiedingen. Veel mensen kiezen ervoor om jarenlang contact te houden met hun coaches. Hoe beter je coach je kent, hoe meer hij of zij je de komende maanden en jaren kan helpen.

   

  • Zorg dat je concreet hulp krijgt bij het zoeken naar werk. Vraag je coach om je te matchen met relaties in het netwerk van het outplacementbureau. Kies een bureau dat actieve jobhunting inzet en dus actief naar vacatures voor je zoekt.

  Het vinden van de juiste outplacement partner

  De juiste outplacementpartner hangt voor een deel van u af. Sommige organisaties bieden outplacement aan om een ​​vakje aan te vinken. Hun focus ligt vooral op de kosten en ze vinden het niet erg als hun vertrekkende medewerkers de service niet gebruiken. Voor die organisaties zijn er een aantal goedkope online mogelijkheden.

   

  De juiste outplacementpartner biedt echter gepersonaliseerde diensten tegen een aantrekkelijke prijs. Vraag naar de verhouding tussen deelnemers en coaches. Is het een individuele aanpak of groepswerk?

  Coaching is alleen zinvol als je toegang kunt krijgen tot je coach. Vraag hoe coaches worden geselecteerd en getraind. Vraag naar het proces voor het matchen van coaches en het waarborgen van kwaliteit. Vraag of face-to-face ontmoetingen mogelijk zijn. Als u wilt dat uw medewerkers verbinding maken en een band opbouwen met hun outplacementcoach, zijn persoonlijke gesprekken belangrijk.

   

  Contact & informatie

  Bent u werknemer of werkgever en wilt u zich vrijblijvend laten informeren over de mogelijkheden van outplacement?

   

  Neem dan contact met ons op door te bellen met: 088-033 30 08 of maak gebruik van het contactformulier rechts op deze website.

  Werkcontact B.V.
  Ceresstraat 13
  4811 CA Breda
  088-033 30 08